- 300g makaronu spaghetti
- 200g umytego, osuszonego i grubo posiekanego szpinaku
- 150g śmietanki 30%
- łyżka masła
- pół szalotki
- ząbek bardzo drobno pokrojonego czosnku
- 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano
- sól
- świeżo zielony pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty krócej, niż instrukcja na opakowaniu
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje
- Dorzucamy czosnek a po 0,5 minuty szpinak
- Smażymy, aż do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dolewamy śmietankę, dusimy kolejne 3-4 minuty
- Wrzucamy makaron, parmezan i dokładnie mieszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz