Składniki: (4 średnie porcje- zupa jest syta)
- 1cm obranego ze skóry i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru
- 1,5 niedużej cebuli lub 1 większa, pokrojona w drobną kostkę
- 60g masła
- 700g (około1/3 sporej dyni) pokrojonego w około 2cm kostkę miąższu dyni (pozyskujemy go przecinając dynię, wyjmując nasiona i włókna i obierając dynię ze skóry)
- 1,2l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka (polecam zrobić domowy, ale można zastąpić bulionem z kostki rosołowej
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 80ml śmietany 30%
- 2 garście pestek dyni
- świeże pieczywo do podania
Przygotowanie:
- Na rozgrzane masło wrzucam imbir
- Po 30 sekundachcebulę i podsmażam przez parę minut na niedużym ogniu, aż zmięknie, zeszkli się, ale nie zarumieni.
- Dodajemy dynię, podsmażamy kolejne 5-7 minut, od czas do czasu mieszając
- Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut, aż dynia zmięknie
- Zdejmujemy z ognia, blendujemy
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową-przed doprawieniem smakujemy, bo jeśli bulion był słony i dobrze doprawiony pieprzem wystarczy do zupy dodać gałkę
- Na suchej patelni prażymy pestki, aż się zarumienią
- Śmietanę lekko ubijamy, tak, by była napowietrzona,gęsta, ale nie sztywna
- Zupę wlewamy do talerza, polewamy 2 łyżkami śmietany i posypujemy pestkami
- Podajemy ześwieżymi pieczywem lub grzankami
Proponuję dynię upiec
OdpowiedzUsuńOczywiście z pieczonej dyni krem jest bardzo aromatyczny, ale przygotowanie go zajmuje duzo wiecej czasu. Ta wersja jest dla neicierpliwych :)
Usuń