sobota, 19 października 2013

Burgery z czerwonej fasoli


Składniki:  (około 8 sztuk)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 jajo
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki swieżej, posiekanej kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka chili lub pieprzu kajeńskiego
  • 1 średnia cebulka,  posiekana
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)
Do podania:
  • 8 pełnoziarnistych bułek do hamburgerów
  • kilka plastrów pomidora lub salsa pomidorowa
  • liście opłukanej i osuszonej sałaty
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • krążki cebuli
Pasta z avocado:
  • 1 miękkie avocado, obrane, bez pestki, rozgniecione widelcem na miazgę
  • pół małej drobno posiekanej cebuli
  • pół bardzo drobno posiekanego chili (bez pestek)
  • ząbek bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Pastę z avocado można ewentualnie zastapić pokrojonym w plastry miękkim avocado

Przygotowanie: 
  • Składniki pasty dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, ewentualnie przygotowujemy salsę pomidorową i również wstawiamy do lodówki
  • Fasolę płuczemy na sitku i zgniatamy praską do ziemniaków
  • Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, przyprawiamy
  • Formujemy kotlety-najpierw lepimy kulkę, a potem uklepujemy ją do uzyskania okrągłego placuszka
  • Kotlety smażymy na rumiany kolor na rozrzanym oleju lub opiekamy pod grillem 200 stopni po około 4 minuty z każdej strony
  • Składniki pasty dokładnie mieszamy
  • Bułki przekrawamy na pół i opiekamy pod grillem, do lekkiego zarumienienia
  • Wersja z salsą (jeszcze lepsza): na bułce układamy kolejno warstwę salsy, kotlecik, cebulę i paste z avocado, przykrywamy druga częścią bułki
  • Wersja z pomidorem: smarujemy bułkę łyzka jogurtu, układamy kotlecik, pomidora, cebulę i smarujemy na wierzchu pasta z avocado, przykrywamy druga częścią bułki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz