Składniki: (około 8 sztuk)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 jajo
- 10 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki swieżej, posiekanej kolendry
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka chili lub pieprzu kajeńskiego
- 1 średnia cebulka, posiekana
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)
Do podania:
- 8 pełnoziarnistych bułek do hamburgerów
- kilka plastrów pomidora lub salsa pomidorowa
- liście opłukanej i osuszonej sałaty
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
- krążki cebuli
- 1 miękkie avocado, obrane, bez pestki, rozgniecione widelcem na miazgę
- pół małej drobno posiekanej cebuli
- pół bardzo drobno posiekanego chili (bez pestek)
- ząbek bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Pastę z avocado można ewentualnie zastapić pokrojonym w plastry miękkim avocado
Przygotowanie:
- Składniki pasty dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, ewentualnie przygotowujemy salsę pomidorową i również wstawiamy do lodówki
- Fasolę płuczemy na sitku i zgniatamy praską do ziemniaków
- Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, przyprawiamy
- Formujemy kotlety-najpierw lepimy kulkę, a potem uklepujemy ją do uzyskania okrągłego placuszka
- Kotlety smażymy na rumiany kolor na rozrzanym oleju lub opiekamy pod grillem 200 stopni po około 4 minuty z każdej strony
- Składniki pasty dokładnie mieszamy
- Bułki przekrawamy na pół i opiekamy pod grillem, do lekkiego zarumienienia
- Wersja z salsą (jeszcze lepsza): na bułce układamy kolejno warstwę salsy, kotlecik, cebulę i paste z avocado, przykrywamy druga częścią bułki
- Wersja z pomidorem: smarujemy bułkę łyzka jogurtu, układamy kotlecik, pomidora, cebulę i smarujemy na wierzchu pasta z avocado, przykrywamy druga częścią bułki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz