środa, 16 października 2013

Oliwki czosnkowo ziołowe na dwa sposoby



Składniki:  


Oliwki pikantne (w oliwie z czosnkiem, bazylią, cebulą i chili):
  • słoik zielonych oliwek z pestkami (około 350g)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 1 lub 2 chili (przy 1 oliwki są umiarkowanie pikantne) pokrojone w poprzek na 3-4 części, wraz z pestkami
  • 1 nieduża cebula, bardzo drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki suszonej bazylii

Oliwki łagodne (w oliwie z czosnkiem i oregano):
  • słoik zielonych oliwek z pestkami (około 350g)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki suszonego oregano


Przygotowanie: 

Identyczne dla obydwu wersji:
  • Oliwki odsączyć z zalewy i przełożyć do większego słoika
  • Dodać wszystkie 'suche' składniki i zalać oliwą tak, by wszystkie oliwki były całkowicie zamoczone.
  • Wymieszać potrząsając słoikiem
  • Odstawić do lodówki na około 1 tydzień (w międzyczasie można przemieszać potrząsając)
  • Oliwa z oliwek w warunkach chłodniczych zastygnie/zmętnieje...Nie należy się tym przejmować. Po wyjęciu słoika z lodówki oliwa roztopi sie ponownie w temperaturze pokojowej, choć czasem może to zając nawet kilka godzin, więc przed podaniem należy słoik lub odpowiednią ilość oliwek ze słoika, wcześniej wyjąć z lodówki)
Podawać zalane oliwą w której się marynowały, najlepiej ze świeżym pieczywem np ciabattą.
Pieczywo można maczać w oliwie. Smakuje naprawdę wyśmienicie.

Pozostała oliwę z marynat można podgrzewać i używać jako przekąskę do maczania świeżego pieczywa. Przepyszne!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz