Składniki:
Oliwki pikantne (w oliwie z czosnkiem, bazylią, cebulą i chili):
- słoik zielonych oliwek z pestkami (około 350g)
- oliwa z oliwek extra virgin
- 1 lub 2 chili (przy 1 oliwki są umiarkowanie pikantne) pokrojone w poprzek na 3-4 części, wraz z pestkami
- 1 nieduża cebula, bardzo drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 3 łyżki suszonej bazylii
Oliwki łagodne (w oliwie z czosnkiem i oregano):
- słoik zielonych oliwek z pestkami (około 350g)
- oliwa z oliwek extra virgin
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 4 łyżki suszonego oregano
Identyczne dla obydwu wersji:
- Oliwki odsączyć z zalewy i przełożyć do większego słoika
- Dodać wszystkie 'suche' składniki i zalać oliwą tak, by wszystkie oliwki były całkowicie zamoczone.
- Wymieszać potrząsając słoikiem
- Odstawić do lodówki na około 1 tydzień (w międzyczasie można przemieszać potrząsając)
- Oliwa z oliwek w warunkach chłodniczych zastygnie/zmętnieje...Nie należy się tym przejmować. Po wyjęciu słoika z lodówki oliwa roztopi sie ponownie w temperaturze pokojowej, choć czasem może to zając nawet kilka godzin, więc przed podaniem należy słoik lub odpowiednią ilość oliwek ze słoika, wcześniej wyjąć z lodówki)
Podawać zalane oliwą w której się marynowały, najlepiej ze świeżym pieczywem np ciabattą.
Pieczywo można maczać w oliwie. Smakuje naprawdę wyśmienicie.
Pozostała oliwę z marynat można podgrzewać i używać jako przekąskę do maczania świeżego pieczywa. Przepyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz