poniedziałek, 14 października 2013

Leniwe kluski

Składniki:  

  • 300g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 110g mąki
  • 1 jajo
  • łyżeczka roztopionego masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

  • Do podania:
    • 2 kopiaste łyżki masła 
    • 5 łyżek bułki tartej
    • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
    • cynamon (opcjonalnie)
    Przygotowanie: 
    • Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, dokładamy resztę składników
    • Zagniatamy dośc luźne ciasto, ale na tyle zwarte, aby dało się rolować( jeśli nie da sie zrolować, dokładamy mąki)
    • Dzielimy na pół, formujemy dwa wałki i tniemy na równę kawałki (najlepiej w kształcie rombów lub równoległoboków)
    • Wrzucamy do gotujacej, osolonej wody i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
    Zasmażka:
    • Masło roztapiamy, dodajemy bułkę
    • Podsmażamy do zarumienienia
    • Leniwe podajemy z zasmażką z bułki tartej, można też posypać je cukrem lub/i cynamonem...Wspaniale smakują również jedynie z roztopionym masłem i cukrem




    3 komentarze: