sobota, 12 października 2013

Kanapki z rukolą, niebieskim serem i winogronem




Składniki:
  • bagietka
  • rukola
  • niebieski ser typu stilton lub gorgonzola, roquefort lub błękitny lazur,  pokrojony w plasterki ( ja używam przeważnie pikantnego stiltona)
  • zielone winogrono bezpestkowe umyte, osuszone i poprzekrawane na pół
  • oliwa z oliwek Extra Virgin
Przygotowanie:
  • Bagietkę kroimy w poprzeczne kromki lub przekrawamy wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałki
  • Smarujemy kromki oliwą z oliwek i opiekamy pod grillem z obu stron, aż lekko się zarumienią (lub zostawiamy bez pieczenia)
  • Na kromkach bagietki układamy liście rukoli
  • Na rukoli układamy ser, a na nim po 2 połówki winogrona
  • Mozna skropić na wierzchu oliwą z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz