Składniki: (6 porcji)
- 1,5 torebki ryżu
- 200g krewetek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki pokrojonej w kostkę
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 garście świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w kostkę
- łyżka oleju sezamowego
- 7 łyżek sosu sojowego
- 2 roztrzepane jaja
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, trzymamy w ciepłym miejscu
- Cebulę wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, podsmażamy przez około 2 minuty
- Po 2 minutach dokładamy marchew, paprykę, selera, groszek i sos sojowy, mieszamy
- Smażymy kolejne około 7 minut ciągle mieszając
- Dokładamy ryż i krewetki mieszamy, smażymy minutę
- Dodajemy jajo, smażymy, aż się zetnie
Szybki fajny przepis, takie lubię hi hi :)
OdpowiedzUsuńpycha tylko krewetki nie dla mnie ,ale wyglada smakowicie -zrobie bez krewetek.
OdpowiedzUsuńNa blogu jest tez wersja z kurczakiem...
Usuń