środa, 9 października 2013

Ryż z warzywami i krewetkami


Składniki: (6 porcji)
  • 1,5 torebki ryżu
  • 200g krewetek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki pokrojonej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 garście świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • łyżka oleju sezamowego
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 2 roztrzepane jaja
Przygotowanie: 
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, trzymamy w ciepłym miejscu
  • Cebulę wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, podsmażamy przez około 2 minuty
  • Po 2 minutach dokładamy marchew, paprykę, selera, groszek i sos sojowy, mieszamy
  • Smażymy kolejne około 7 minut ciągle mieszając
  • Dokładamy ryż i krewetki mieszamy, smażymy minutę
  • Dodajemy jajo, smażymy, aż się zetnie

3 komentarze:

  1. Szybki fajny przepis, takie lubię hi hi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha tylko krewetki nie dla mnie ,ale wyglada smakowicie -zrobie bez krewetek.

    OdpowiedzUsuń