Składniki: (2 duże porcje)
- 4 średnie buraki, umyte, wysuszone, z odciętymi zdrewniałymi częściami
- 100g rukoli umytej i osuszonej
- 130g miękkiego koziego sera
Dressing:
- 8 łyżek dobrej oliwy z oliwek Extra Virgin
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka brązowego cukru
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
- Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, przez około 40 minut, obieramy i kroimy w półcentymetrowe plastry
- Sporządzamy dressing: wszystkie składniki mieszamy do powstania emulsji i odstawiamy na 15 minut
- Na talerzu układamy liście rukoli, na nich plastry buraka, posypujemy rozdrobnionym kozim serem i polewamy dressingiem
hmm w życiu bym nie wpadł na to, że takie coś może być smaczne i raczej bym sam tego nigdy w życiu nie zrobił, no ale wiele jest dziwnych połączeń, o których nie śnimy, a smakują wyśmienicie. Chyba będzie trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam w 100%!!!
OdpowiedzUsuńNa stówkę dobre. Ale to bardziej sałatka niż carpaccio.
OdpowiedzUsuńNo salatka- carpaccio w przenosni... Ze wzgledu na sposob podania
Usuńapetyczne ikolorowe warte uwagi i posmakowania
OdpowiedzUsuń