sobota, 5 października 2013

Sałatka z pieczonego buraka z kozim serem



Składniki: (2 duże porcje)
  • 4 średnie buraki, umyte, wysuszone, z odciętymi zdrewniałymi częściami
  • 100g rukoli umytej i osuszonej
  • 130g miękkiego koziego sera
Dressing:
  • 8 łyżek dobrej oliwy z oliwek Extra Virgin
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie: 
  • Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, przez około 40 minut, obieramy i kroimy w półcentymetrowe plastry
  • Sporządzamy dressing: wszystkie składniki mieszamy do powstania emulsji i odstawiamy na 15 minut
  • Na talerzu układamy liście rukoli, na nich plastry buraka, posypujemy rozdrobnionym kozim serem i polewamy dressingiem
Podajemy z grzankami skropionymi oliwą z oliwek.





5 komentarzy:

  1. hmm w życiu bym nie wpadł na to, że takie coś może być smaczne i raczej bym sam tego nigdy w życiu nie zrobił, no ale wiele jest dziwnych połączeń, o których nie śnimy, a smakują wyśmienicie. Chyba będzie trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na stówkę dobre. Ale to bardziej sałatka niż carpaccio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No salatka- carpaccio w przenosni... Ze wzgledu na sposob podania

      Usuń
  3. apetyczne ikolorowe warte uwagi i posmakowania

    OdpowiedzUsuń