sobota, 2 listopada 2013

Zupa krem z dyni



Składniki: (4 średnie porcje- zupa jest syta)
  • 1cm obranego ze skóry i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru
  • 1,5 niedużej cebuli lub 1 większa, pokrojona w drobną kostkę
  • 60g masła
  • 700g (około1/3 sporej dyni) pokrojonego w około 2cm kostkę miąższu dyni (pozyskujemy go przecinając dynię, wyjmując nasiona i włókna i obierając dynię ze skóry)
  • 1,2l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka (polecam zrobić domowy, ale można zastąpić bulionem z kostki rosołowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 80ml śmietany 30%
  • 2 garście pestek dyni
  • świeże pieczywo do podania

Przygotowanie: 
  • Na rozgrzane masło wrzucam imbir
  • Po 30 sekundachcebulę i podsmażam przez parę minut na niedużym ogniu, aż zmięknie, zeszkli się, ale nie zarumieni.
  • Dodajemy dynię, podsmażamy kolejne 5-7 minut, od czas do czasu mieszając
  • Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut, aż dynia zmięknie
  • Zdejmujemy z ognia, blendujemy
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową-przed doprawieniem smakujemy, bo jeśli bulion był słony i dobrze doprawiony pieprzem wystarczy do zupy dodać gałkę
  • Na suchej patelni prażymy pestki, aż się zarumienią
  • Śmietanę lekko ubijamy, tak, by była napowietrzona,gęsta, ale nie sztywna
  • Zupę wlewamy do talerza, polewamy 2 łyżkami śmietany i posypujemy pestkami
  • Podajemy ześwieżymi pieczywem lub grzankami



2 komentarze:

  1. Proponuję dynię upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście z pieczonej dyni krem jest bardzo aromatyczny, ale przygotowanie go zajmuje duzo wiecej czasu. Ta wersja jest dla neicierpliwych :)

      Usuń