- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła
- 0,5kg mrożonego zielonego groszku lub odpowiednio tyle samo świeżego groszku (4 szklanki)
- 900ml warzywnego bulionu
- posiekane listki z 4-5 gałązek mięty
- pieprz
- 100ml śmietany 18%
- kilka kromek chleba tostowego
Przygotowanie:
- Na rozgrzane w garnku masło wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu , aż zmięknie
- Wrzucamy groszek i podsmażamy przez 3 minuty
- Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 10minut
- Zdejmujemy z gazu, dodajemy miętę, blendujemy
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (uważamy, by nie przesolić, zależnie od tego, jak słony był bulion)
- Zupę podajemy z łyżką śmietany i stostowanym chlebem
piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń