- 3 muffiiny angielskie z tego przepisu (połowa proporcji) lub kupnych, dobrze sprawdzi się również chleb tostowy
- 3 niewielkie garście umytego i osuszonego szpinaku (najlepiej baby spinach)
- 3 plastry łososia wędzonego
- 3 jaja
- masło
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jaja przygotowujemy w następujący sposób: zagotowujemy wodę z łyżką bialego octu winnego. Jajo wylewamy do miseczki a nastepnie z miseczki na gotującą wodę. Aby bialko ładnie otuliło żółtko można pomagać sobie łyżką (nakladać białko na żółtko). Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minut, do momentu, az białko jest ścięte a żółtko płynne, sprawdzając co chwila (widać, czy żółtko jest jeszcze płynne, więc gdy białko całkowicie się zetnie wyjmujemy jajo łyżką cedzakową.
- Muffiny lub chleb przecinamy na pół i tostujemy, smarujemy masłem
- Układamy na jednej połowie szpinak i po plastrze łososia
- Na łososiu delikatnie kładziemy jajo, solimy i pieprzymy, przykrywamy druga połową
mniam i pieknie wyglada -tylko ten szpinak fuj bo nie lubie
OdpowiedzUsuńOpcja bez szpinaku bedzie rownie smaczna
Usuń