poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kanapka ze szpinakiem, łososiem i jajkiem w koszulce

Składniki: (3 porcje)
  • 3 muffiiny angielskie z tego przepisu (połowa proporcji) lub kupnych, dobrze sprawdzi się również chleb tostowy
  • 3 niewielkie garście umytego i osuszonego szpinaku (najlepiej baby spinach)
  • 3 plastry łososia wędzonego
  • 3 jaja
  • masło
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 
  • Jaja przygotowujemy w następujący sposób: zagotowujemy wodę z łyżką bialego octu winnego. Jajo wylewamy do miseczki a nastepnie z miseczki na gotującą wodę. Aby bialko ładnie otuliło żółtko można pomagać sobie łyżką (nakladać białko na żółtko). Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minut, do momentu, az białko jest ścięte a żółtko płynne, sprawdzając co chwila (widać, czy żółtko jest jeszcze płynne, więc gdy białko całkowicie się zetnie wyjmujemy jajo łyżką cedzakową.
  • Muffiny lub chleb przecinamy na pół i tostujemy, smarujemy masłem
  • Układamy na jednej połowie szpinak i  po plastrze łososia
  • Na łososiu delikatnie kładziemy jajo, solimy i pieprzymy, przykrywamy druga połową


2 komentarze:

  1. mniam i pieknie wyglada -tylko ten szpinak fuj bo nie lubie

    OdpowiedzUsuń