Składniki: (3-4 porcje)
- około 1,1l bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej domowego)
- 5 łyżek masła
- 1 szalotka lub mała cebula
- 275g ryżu do risotto arborio
- pół kieliszka białego, wytrawnego wina (100ml)
- 3/4 szklanki startego parmezanu lub grana padano (plus kilka plastrów do podania)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Bulion podrzewamy i utrzymujemy na małym ogniu, do czasu gdy bedzie potrzebny
- Na dużej patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy na nim cebulę, na wolnym ogniu, aż zeszkli się, ale nie zbrązowieje
- Dodajemy ryż i mieszamy, aby pokrył się tłuszczem, smażymy przez kolejne 2 minuty
- Dodajemy wino, zwiększamy ogień i gotujemy, aż wino odparuje
- Dodajemy łyżkę wazową bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie, ciągle mieszając drewniana łyżką
- Dodajemy kolejną łyżkę bulionu i mieszamy do wchłonięcia lub odparowania
- Bulion dodajemy po łyżce, za każdym razem mieszając, aż ryż zaabsorbuje płyn...
- Po 20 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem, próbując
- Kontunuujemy dodawanie bulionu i mieszanie, aż ryż będzie al dente tzn dający się ugryźć, ale nie miękki
- Jeśli po 20 minutach ryż nie jest jeszczekonsystencji al dente dodajemy bulion mniejszymi porcjami, próbując często (jeśli skończy nam się bulion, dodajemy gorącej wody, nie musimy zużyć całego bulionu)
- Gdy ryż osiągnie juz pożadany stopień miękkości, zdejmujemy patelnie z gazu, dodajemy resztę masła i ser, mieszamy, aż się rozpuszczą, smakujemy i ewentualnie doprawiamy
- Przed podanie odstawiamy risotto na 3-4 minuty
W związku z możliwym opacznym zrozumieniem punktu przepisu mówiącego o łącznym czasie przygotowania risotto, usunęłam tenże punkt z przepisu, ponieważ istotnie nie wnosił nic nowego, a mógł wprowadzać w bład. Teraz przepis powinien być bardziej czytelny...Pozdrawiam i smacznego!
OdpowiedzUsuń