niedziela, 19 stycznia 2014

Risotto klasyczne




Składniki: (3-4 porcje)
  • około 1,1l bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej domowego)
  • 5 łyżek masła
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 275g ryżu do risotto arborio
  • pół kieliszka białego, wytrawnego wina (100ml)
  • 3/4 szklanki startego parmezanu lub grana  padano (plus kilka plastrów do podania)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: 
  • Bulion podrzewamy i utrzymujemy na małym ogniu, do czasu gdy bedzie potrzebny
  • Na dużej patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy na nim cebulę, na wolnym ogniu, aż zeszkli się, ale nie zbrązowieje
  • Dodajemy ryż i mieszamy, aby pokrył się tłuszczem, smażymy przez kolejne 2 minuty
  • Dodajemy wino, zwiększamy ogień i gotujemy, aż wino odparuje
  • Dodajemy łyżkę wazową bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie, ciągle mieszając drewniana łyżką
  • Dodajemy kolejną łyżkę bulionu i mieszamy do wchłonięcia lub odparowania
  • Bulion dodajemy po łyżce, za każdym razem mieszając, aż ryż zaabsorbuje płyn...
  • Po 20 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem, próbując
  • Kontunuujemy dodawanie bulionu i mieszanie, aż ryż będzie al dente tzn dający się ugryźć, ale nie miękki
  • Jeśli po 20 minutach ryż nie jest jeszczekonsystencji al dente dodajemy bulion mniejszymi porcjami, próbując często (jeśli skończy nam się bulion, dodajemy gorącej wody, nie musimy zużyć całego bulionu)
  • Gdy ryż osiągnie juz pożadany stopień miękkości, zdejmujemy patelnie z gazu, dodajemy resztę masła i ser, mieszamy, aż się rozpuszczą, smakujemy i ewentualnie doprawiamy
  • Przed podanie odstawiamy risotto na 3-4 minuty

1 komentarz:

  1. W związku z możliwym opacznym zrozumieniem punktu przepisu mówiącego o łącznym czasie przygotowania risotto, usunęłam tenże punkt z przepisu, ponieważ istotnie nie wnosił nic nowego, a mógł wprowadzać w bład. Teraz przepis powinien być bardziej czytelny...Pozdrawiam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń