poniedziałek, 17 lutego 2014

Pyry z gzikiem (Ziemniaki w skórach z twarogiem)


Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków równej wielkości
  • 340g twarogu półtłustego
  • około 200g śmietany 12%
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • masło (opcjonalnie do podania)
  • kiełki rzodkiewki lub lucerny do dekoracji
Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy w skórach w osolonej wodzie
  • Do rozgniecionego w palcach twarogu dodajemy 3/4 śmietany
  • Blendujemy lub rozgniatamy widelcem, jeśli nie zależy nam na gładkiej konsystencji
  • Jesli twaróg jest za gesty i za suchy, dodajemy reszte śmietany
  • Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek, mieszamy
  • Ziemniaka przekrawamy na 4, nakładamy kawałek masła, a obok łyżkę twarogu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz