Składniki: (4 porcje)
- 1l bulionu warzywnego
- 1 kalafior średniej wielkości
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- czubata łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
- 2 garście startego, dojrzałego cheddara (ewentualnie innego twardego sera)
- 10 kromek bagietki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- posiekany pęczek szczypiorku
- pół kubka śmietany 30%
Przygotowanie:
- Kalafiora pozbawiamy liści, dzielimy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą z 3 łyżkami octu i odstawiamy na 15 minut
- Kalafior płuczemy, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości około 25minut
- Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do kalafiora kilka minut przed końcem gotowania
- Blendujemy, dodajemy ser, mieszamy do rozpuszczenia,doprawiamy solą, pieprzem, gałką
- Bagietke skrapiamy z dwóch stron oliwa, grillujemy z dwóch stron, aż stwardnieją, nacieramy czosnkiem, wsadzamy znów pod grilla aż sie zarumienią
- Zupę podajemy z 3 łyżkami śmietany, posypaną szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz