piątek, 9 maja 2014

Makaron z brokułami i niebieskim serem


Składniki:  
  • niewielki świeży brokuł lub podobna ilość mrożonych brokułów
  • 300g makaronu fusilli (świderki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 110g niebieskiego sera (ja uzywam stiltona, ale może być grogonzola, lazur..)
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • sól morska
  • świeżo zmeilony pieprz
Przygotowanie:
  • Świeży brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki, pozbywamy się grubszych łodyg
  • Moczymy w wodzie z odrobiną octu i soli przez klilkanaście minut (jeśli w środku są jakieś robaki, wypłyną na powierzchnię, płuczemy
  • Gotujemy brokuł (mrożony bez rozmrażania) w lekko osolonej wodzie, aż będzie półtwardy, porządnie odcedzamy
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż bedzie al dente...Około 2-3 minut krócej, niż czas podany na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy brokuły, delikatnie podsmażamy przez około 2 minuty
  • Dokładamy pokruszony ser i śmietanę
  • Gdy makaron jest ugotowany, przerzucamy go na patelnie, mieszamy z sosem serowym, doprawiamy pieprzem i delikatnie solą

1 komentarz:

  1. Pychotka! U nas jak zwykle z chilli, habanero tym razem.
    Dodałam też trochę zielonego groszku, bo akurat mam na niego fazę 😅

    OdpowiedzUsuń