Składniki:
- niewielki świeży brokuł lub podobna ilość mrożonych brokułów
- 300g makaronu fusilli (świderki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 110g niebieskiego sera (ja uzywam stiltona, ale może być grogonzola, lazur..)
- 4 duże łyżki śmietany 18%
- sól morska
- świeżo zmeilony pieprz
Przygotowanie:
- Świeży brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki, pozbywamy się grubszych łodyg
- Moczymy w wodzie z odrobiną octu i soli przez klilkanaście minut (jeśli w środku są jakieś robaki, wypłyną na powierzchnię, płuczemy
- Gotujemy brokuł (mrożony bez rozmrażania) w lekko osolonej wodzie, aż będzie półtwardy, porządnie odcedzamy
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż bedzie al dente...Około 2-3 minut krócej, niż czas podany na opakowaniu
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy brokuły, delikatnie podsmażamy przez około 2 minuty
- Dokładamy pokruszony ser i śmietanę
- Gdy makaron jest ugotowany, przerzucamy go na patelnie, mieszamy z sosem serowym, doprawiamy pieprzem i delikatnie solą
Pychotka! U nas jak zwykle z chilli, habanero tym razem.
OdpowiedzUsuńDodałam też trochę zielonego groszku, bo akurat mam na niego fazę 😅