wtorek, 6 maja 2014

Kąski w tempurze


Składniki:  
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 150ml zimnej wody (najlepiej gazowanej)
  • lód
  • olej do smażenia
  • umyte i dokładnie wysuszone warzywa pokrojone na kawałki wielkości kęsa: cukinia, bakłażan, kolorowa papryka itp
  • krewetki
  • pierś z kurczaka umyta i osuszona, pokrojona na nieduże kawałki
  • sos sojowy albo sweet chilli do maczania
Przygotowanie:
  • Składniki panierki dokladnie mieszamy, wstawiamy do 'kapieli lodowej' tzn miskę z ciastem wkładamy do miski wypełnionej lodem
  • W obszernym naczyniu rozgrzewamy olej, sprawdzamy, czy jest dobrze rozgrzany wlewajac trochę ciasta. Jeśli szybko wypłynie to olej jest dobrze rozgrzany
  • Kąski maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej tak, by zmieściły się w jednej płaszczyźnie (nie za dużo)
  • Smażymy kolejno warzywa, owoce morza, kurczaka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz