Składniki:
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 150ml zimnej wody (najlepiej gazowanej)
- lód
- olej do smażenia
- umyte i dokładnie wysuszone warzywa pokrojone na kawałki wielkości kęsa: cukinia, bakłażan, kolorowa papryka itp
- krewetki
- pierś z kurczaka umyta i osuszona, pokrojona na nieduże kawałki
- sos sojowy albo sweet chilli do maczania
Przygotowanie:
- Składniki panierki dokladnie mieszamy, wstawiamy do 'kapieli lodowej' tzn miskę z ciastem wkładamy do miski wypełnionej lodem
- W obszernym naczyniu rozgrzewamy olej, sprawdzamy, czy jest dobrze rozgrzany wlewajac trochę ciasta. Jeśli szybko wypłynie to olej jest dobrze rozgrzany
- Kąski maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej tak, by zmieściły się w jednej płaszczyźnie (nie za dużo)
- Smażymy kolejno warzywa, owoce morza, kurczaka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz