- duży pęczek botwinki z burakami (łacznie objętościowo buraczków musi być jak około 2 średnie buraki) lub 2 mniejsze pęczki i jeśli są z malutkimi buraczkami, dodatkowo 2 średnie buraki
- 2l bulionu (może być warzywny, mięsny) lub 2l wody (ja czesto robię botwinkę z wody i jest bardzo smaczna)
- 2 lub więcej łyżki cukru
- 2 lub więcej łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
- mały kubek gęstej śmietany
- Do podania jaja gotowane na twardo lub młode ziemniaki z masłem, przesmażoną cebulką i koperkiem
Przygotowanie:
- Buraki odcinamy od liści, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Liście i łodygi bardzo dokładnie myjemy, łodygi siekamy na około 1cm kawałki, liście siekamy na paseczki, oddzielamy łodygi od liści
- Starte buraki i łodygi wrzucamy do gotującego się bulionu lub wody, solimy, dodajemy łyżkę cukru
- Po kilku minutach, gdy łodygi zmiękną dodajemy liście, gotujemy jeszcze 2-3minuty
- Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki octu, próbujemy. Ewentualnie dodajemy więcej cukru lub octu, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.
- Zupę dobrze odstawić na kilka minut, aby smaki się połączyły
- Podajemy z 2 łyżkami śmietany, posypane koperkiem z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz