Granole można komponować dowolnie, zachowując proporcje orzechówn oraz suszonych owoców i nasion, na daną ilość płatków , miodu i tłuszczu.
Składniki: (około 2,5 l)
- 200g (2 1/4 szklanki) płatków owsianych
- 150g (niecała szklanka) grubo posiekanych orzechów laskowych (lub ta sama ilość innych orzechów lub mieszanki ulubionych orzechów)
- 50g pestek: po 25g(3 porządne łyżki) słonecznika i dyni, ale można dodać ulubione pestki
- 50g (6 łyżek) sezamu
- 15g (4 łyżki) wiórków kokosowych (opcjonalnie, ja dodaje, bo bardzo lubię)
- 30g (3 łyżki) cukru brązowego (w wersji super dietetycznej można pominąć)
- 80g miodu płynnego (6 łyżek)
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 110g suszonych owoców: 30g (3 łyżki) posiekanej żurawiny, 35g (5sztuk) posiekanych daktyli , 35g (4 łyżki) rodzynek lub inna mieszanka suszonych owoców
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, pestki, orzechy, ziarna sezamu i wiórki kokosowe mieszamy
- Miód, cukier i olej/masło podgrzewamy delikatnie w rodnelku, aż cukier się rozpuści
- Dodajemy podgrzany płyn do mieszanki orzechó, płatków i nasion, dokładnie mieszamy, aby składniki oblepiły się miodem i tłuszczem
- Przekładamy do dużej, prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 160stopni, aż porządnie się zarumieni. Zajmie to około 30minut.
- Po wyjęciu z piekarnika dodajemy suszone owoce, dokładnie mieszamy, studzimy
- Kruszymy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Tak przechowywaną granolę można przechowywać nawet do około miesiąca.
Granola najsmaczniejsza jest podana z jogurtem greckim i świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz