Składniki: (na 6 porcji)
- 400g makaronu
- 600g cukinii, najlepiej 4 młode cukinie umyte i osuszone, pokrojone w 3mm plastry. Jeśli są to duże cukinie, usuwamy gąbczastą część z środka
- 2 ząbki czosnku, obranego, pokrojonego w cienkie plasterki
- 15 cm białej części pora, umytego, osuszonego i pokrojonego w cienkie plasterki
- pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 5 garści cheddara (400g), można zastąpić innym twardym serem
- 4 łyżki oliwy
- 150ml cydru jabłkowego lub białego wina
- 300ml tłustej, rzadkiej śmietany
- sól, pieprz
- Makaron gotujemy na półtwardo
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy por i cebulę do zeszklenia
- Dodajemy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez 2 minuty
- Dolewamy cydr i dusimy, aż cukinia zmięknie około 8-10 minut, mieszając, szczególnie, kiedy cydr odparuje
- Dodajemy czosnek, podsmażamy przez nastepną minutę, zdejmujemy z ognia
- Dokładamy makaron i śmietanę oraz 3 garście sera, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera
- Pieczemy w 180 stopniach, w piekarniku z termoobiegiem, przez 15-20 minut, aż na wierzchu ładnie się zarumieni
Zapiekankę można przygotować nieco wcześniej i później tylko zapiec. Wtedy przechowujemy ją w lodówce i wyjmujemy pół godziny przed wstawieniem do piekarnika, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz