poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zapiekanka z cukinii z makaronem i cheddarem


Składniki:  (na 6 porcji)
  • 400g makaronu
  • 600g cukinii, najlepiej 4 młode cukinie umyte i osuszone, pokrojone w 3mm plastry. Jeśli są to duże cukinie, usuwamy gąbczastą część z środka
  • 2 ząbki czosnku, obranego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 15 cm białej części pora, umytego, osuszonego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 5 garści cheddara (400g), można zastąpić innym twardym serem
  • 4 łyżki oliwy
  • 150ml cydru jabłkowego lub białego wina
  • 300ml tłustej, rzadkiej śmietany
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy na półtwardo
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy por i cebulę do zeszklenia
  • Dodajemy cukinię,  doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez 2 minuty
  • Dolewamy cydr i dusimy, aż cukinia zmięknie około 8-10 minut, mieszając, szczególnie, kiedy cydr odparuje
  • Dodajemy czosnek, podsmażamy przez nastepną minutę, zdejmujemy z ognia
  • Dokładamy makaron i śmietanę oraz 3 garście sera, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą 
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera
  • Pieczemy w 180 stopniach, w piekarniku z termoobiegiem, przez 15-20 minut, aż na wierzchu ładnie się zarumieni    
 Zapiekankę można przygotować nieco wcześniej i później tylko zapiec. Wtedy przechowujemy ją w lodówce i wyjmujemy pół godziny przed wstawieniem do piekarnika, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz