Składniki: (2 porcje)
- kilka liści sałaty, najlepiej różnej,umytej, osuszonej i porwanej
- 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, pozbawione twardej części, pokrojone w grubą kostkę
- 1/3 wężowego ogórka, obranego ze skóry, pokrojonego w grubą kostkę
- 5 rzodkiewek, umytych, osuszonych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 dymki, oddzielona część twarda od zielonej, posiekane
Dressing:
- 8 łyżek śmietany (mozna zastąpić jogurtem naturalnym)
- 3 łyżki koperku
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy sałatę i resztę warzyw, poza zieloną częścia dymki
- Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do warzyw (można wymieszać warzywa z dressingiem od razu lub pozostawić do wymieszania po podaniu)
- Posypujemy pozostałym szczypiorkiem
Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub jako dodatek do dań z grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz