piątek, 27 czerwca 2014

Sałatka wiosenna


Składniki:  (2 porcje)

  • kilka liści sałaty, najlepiej różnej,umytej, osuszonej i porwanej
  • 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, pozbawione twardej części, pokrojone w grubą kostkę
  • 1/3 wężowego ogórka, obranego ze skóry, pokrojonego w grubą kostkę
  • 5 rzodkiewek, umytych, osuszonych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 dymki, oddzielona część twarda od zielonej, posiekane
Dressing:
  • 8 łyżek śmietany (mozna zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 3 łyżki koperku
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Do miski wkładamy sałatę i resztę warzyw, poza zieloną częścia dymki
  • Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do warzyw (można wymieszać warzywa z dressingiem od razu lub pozostawić do wymieszania po podaniu)
  • Posypujemy pozostałym szczypiorkiem
Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub jako dodatek do dań z grilla.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz