Składniki: (blacha 24/28cm)
- 375g mąki
- 150g zmielonych migdałów
- 150g cukru pudru
- 300g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 300g dobrego, najlepiej domowego dżemu malinowego
- 400g malin (świeżych lub mrożonych-wtedy odmrażamy przed przygotowaniem ciasta)
- 80g płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, dodajemy masło, szybko zagniatamy ciasto
- Na wyłożoną papierem do pieczenia formie nakładamy 2/3 ciasta, rozprowadzamy na całej powierzchni, dociskając do krawędzi i spodu formy
- Na ciasto nakładamy dżem, rozprowadzając na całej powierzchni
- Na dżemie równomiernie układamy maliny
- Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, równomiernie na całej powierzchni blachy
- Posypujemy płatkami migdałów
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut, do zarumienia.
- Ciasto można podawać na ciepło, można również podawać ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz