piątek, 18 lipca 2014

Krem ze szpinaku


Składniki:  (4 porcje)
  • 500g umytego i odsączonego szpinaku
  • 1l wody lub bulionu warzywnego
  • duży ziemniak obrany, umyty, osuszony i pokrojony w około 1cm kostkę
  • średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
  • łyżka masłą
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki mascarpone lub gęstej, słodkiej śmietany
  • przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka soli (lub mniej, jeśli używamy bulionu)
  • przynajmniej 1 łyżka cukru
  • bagietka pokrojona na plastry
  • oliwa z oliwek
  • ser brie

Przygotowanie: 
  • Na rozgrzanym maśle i oliwie podsmażamy cebulkę aż się zeszkli, 
  • Dodajemy ziemniak pokrojony, podsmażamy aż zacznie się leciutko brązowić
  • Dodajemy szpinak, podduszamy aż zwiędnie
  • Dodajemy wodę lub bulion,  płaską łyżkę cukru i sól
  • Gotujemy aż ziemniaki zmiękna
  • Dodajemy czosnek, miksujemy, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie dodajemy więcej cukru i soli
  • Bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek, opiekamy pod grillem w piekarniku w temperaturze 190stopni, aż zarumienią się, z dwóch stron
  • Na każdy kawałek bagietki nakładamy plasterek sera brie
  • Podajemy z dużą łyżką mascarpone lub śmietany, z grzankami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz