Składniki: (4 porcje)
- 500g umytego i odsączonego szpinaku
- 1l wody lub bulionu warzywnego
- duży ziemniak obrany, umyty, osuszony i pokrojony w około 1cm kostkę
- średnia cebula, pokrojona w kostkę
- ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
- łyżka masłą
- łyżka oliwy
- 4 łyżki mascarpone lub gęstej, słodkiej śmietany
- przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka soli (lub mniej, jeśli używamy bulionu)
- przynajmniej 1 łyżka cukru
- bagietka pokrojona na plastry
- oliwa z oliwek
- ser brie
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym maśle i oliwie podsmażamy cebulkę aż się zeszkli,
- Dodajemy ziemniak pokrojony, podsmażamy aż zacznie się leciutko brązowić
- Dodajemy szpinak, podduszamy aż zwiędnie
- Dodajemy wodę lub bulion, płaską łyżkę cukru i sól
- Gotujemy aż ziemniaki zmiękna
- Dodajemy czosnek, miksujemy, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie dodajemy więcej cukru i soli
- Bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek, opiekamy pod grillem w piekarniku w temperaturze 190stopni, aż zarumienią się, z dwóch stron
- Na każdy kawałek bagietki nakładamy plasterek sera brie
- Podajemy z dużą łyżką mascarpone lub śmietany, z grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz