poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Papryka marynowana


Składniki:  
  • 1kg papryki
  • 450ml wody
  • 100g cukru
  • 10g soli
  • 100ml octu
  • ziele angielskie (3szt na litrowy słoik)
  • liść laurowy (2szt na litrowy słoik)
  • gorczyca (kilkanaście ziarenek na litrowy słoik)
  • olej
Przygotowanie: 
  • Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, nasion i myjemy, kroimy wzdłuż na kilkucenymetrowe paski
  • Wrzucamy kawałki papryki do wrzącej wody, gotujemy około 3 minut, wyciągamy
  • Składniki marynaty, oprócz oleju, zagotowujemy.
  • Paprykę ściśle układamy w słoiku, zalewamy zalewą, dolewamy tyle oleju, by stworzył około 1cm warstwę na wierzchu.
  • Słoiki dokładnie zakręcamy.
  • Wstawiamy słoiki do garnka z gotującą wodą (wody musi być tyle, by przykryła słoik do 2/3 wysokości) i gotujemy 15 minut.
  • Wyjmujemy z garnka i odracamy pokrywką do dołu (sprawdzamy, czy słoik nie przecieka-jeśli przecieka trzeba zamknąć jeszcze raz i zawrócić do gotowania), studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz