Składniki:
- 1kg papryki
- 450ml wody
- 100g cukru
- 10g soli
- 100ml octu
- ziele angielskie (3szt na litrowy słoik)
- liść laurowy (2szt na litrowy słoik)
- gorczyca (kilkanaście ziarenek na litrowy słoik)
- olej
Przygotowanie:
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, nasion i myjemy, kroimy wzdłuż na kilkucenymetrowe paski
- Wrzucamy kawałki papryki do wrzącej wody, gotujemy około 3 minut, wyciągamy
- Składniki marynaty, oprócz oleju, zagotowujemy.
- Paprykę ściśle układamy w słoiku, zalewamy zalewą, dolewamy tyle oleju, by stworzył około 1cm warstwę na wierzchu.
- Słoiki dokładnie zakręcamy.
- Wstawiamy słoiki do garnka z gotującą wodą (wody musi być tyle, by przykryła słoik do 2/3 wysokości) i gotujemy 15 minut.
- Wyjmujemy z garnka i odracamy pokrywką do dołu (sprawdzamy, czy słoik nie przecieka-jeśli przecieka trzeba zamknąć jeszcze raz i zawrócić do gotowania), studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz