Składniki: (12 sztuk)
- 12 muszli
- 350g umytego szpinaku
- mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
- 2 zielone części dymki lub odpowiednia ilość szczypioru, drobno posiekana
- 70g gorgonzoli lub innego pikantnego sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
- garść orzeszków piniowych
- beszamel wersja z parmezanem!!!!
Przygotowanie:
- Przygotowujemy beszamel i przekładamy do żaroodpornego naczynia
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, aż stanie się lekko plastyczny, odcedzamy, przelewamy zimną wodą
- Do garnka postawionego na ogniu wrzucamy szpinak, wyjmujemy, gdy zwiędnie, odciskamy, bardzo drobno kroimy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, a po pół minuty szpinak, mieszamy, podsmażamy jeszcze około1-2 minut.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypior i pokruszoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy
- Nadziewamy muszle używając łyżeczki do herbaty
- Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym na beszamelu, posypujemy orzeszkami piniowymi
- Zapiekamy w 190 stopniach przez pół godziny, aż muszle ładnie się zarumienią
- Przed podaniem mozna posypać świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz