piątek, 15 sierpnia 2014

Muszle nadziewane szpinakiem i gorgonzola


Składniki:  (12 sztuk)
  • 12 muszli
  • 350g umytego szpinaku
  • mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 2 zielone części dymki lub odpowiednia ilość szczypioru, drobno posiekana
  • 70g  gorgonzoli lub innego pikantnego sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garść orzeszków piniowych
  • beszamel wersja z parmezanem!!!!

Przygotowanie: 
  • Przygotowujemy beszamel i przekładamy do żaroodpornego naczynia
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, aż stanie się lekko plastyczny, odcedzamy, przelewamy zimną wodą
  • Do garnka  postawionego na ogniu wrzucamy szpinak, wyjmujemy, gdy zwiędnie, odciskamy, bardzo drobno kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, a po pół minuty szpinak, mieszamy, podsmażamy jeszcze około1-2 minut.
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypior i pokruszoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy
  • Nadziewamy muszle używając łyżeczki do herbaty
  • Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym na beszamelu, posypujemy orzeszkami piniowymi
  • Zapiekamy w 190 stopniach przez pół godziny, aż muszle ładnie się zarumienią
  • Przed podaniem mozna posypać świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz