środa, 13 sierpnia 2014

Beszamel


Składniki:  
  • 35g mąki
  • 55g masła
  • 350ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • sól 
  • pieprz


Z  paremzanem:
  • 25g mąki
  • 55g masła
  • 350ml mleka
  • 10g startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • sól 
  • biały pieprz
Przygotowanie: 

  • Mleko podgrzewamy
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy używając trzepaczki około 2 minut
  • Stopniowo dodajemy mleko ciągle mieszając, aż sos będzie miał gładką konstystencje, gotujemy kilka minut ciągle mieszając
  • Doprawiamy,ewentualnie dodajemy parmezan, mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz