Składniki:
Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
- 2,5-3kg ziemniaków
- oliwa lub olej 0,5 filiżanki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos czosnkowy:
- 3 czubate łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem greckim)
- 2 ząbki czosnku przecisniętego przez praskę
- 2 łyżki roztartego w dłoniach majeranku
- pół łyżeczki cukru
- sól
Przygotowanie:
Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
- Ziemniaki myjemy, obieramy (młodych nie trzeba obierać) i kroimy wzdłuż na półksiężyce
- Na dużą blachę wlewamy oliwę, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
- Po 3 minutach, gdy oliwa staje się bardziej płynna wyjmujemy blachę, wrzucamy ziemniaki i mieszamy dokładnie, aby ziemniaki obtoczyły się w oliwie, solimy, pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
- Pieczemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając
Jami jami:)
OdpowiedzUsuń