poniedziałek, 29 września 2014

Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym


Składniki: 


Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
  • 2,5-3kg ziemniaków
  • oliwa lub olej 0,5 filiżanki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos czosnkowy:
    • 3 czubate łyżki majonezu
    • 4 łyżki gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem greckim)
    • 2 ząbki czosnku przecisniętego przez praskę
    • 2 łyżki roztartego w dłoniach majeranku
    • pół łyżeczki cukru
    • sól
    Przygotowanie: 


    Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
    • Ziemniaki myjemy, obieramy (młodych nie trzeba obierać) i kroimy wzdłuż na półksiężyce 
    • Na dużą blachę wlewamy oliwę, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
    • Po 3 minutach, gdy oliwa staje się bardziej płynna wyjmujemy blachę, wrzucamy ziemniaki i mieszamy dokładnie, aby ziemniaki obtoczyły się w oliwie, solimy, pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
    • Pieczemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając

    Sos czosnkowy:
    • Składniki wymieszać, doprawić solą
    • Odstawić do przegryzienia na około 0,5h.


        1 komentarz: