piątek, 26 września 2014

Spaghetti puttanesca




Składniki:  (2 porcje)
  • 300g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnio pikantna papryczka chilli, pozbawiona nasion, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokorojone
  • 10 odsączonych filecików anchois
  • 450g dojrzałych pomidorów lub pokrojonych pomidorów z puszki
  • mały słoik czarnych oliwek, bez pestek (140g)
  • 2 łyzki kaparów
  • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: 
  • Pomidory obieramy ze skóry- nacinamy skóre na krzyż i zalewamy wrzątkiem, po kilkunastu sekundach wsadzamy pod zimną wodę. Ściągamy skórę, wydrążamy zdrewaniałe części i kroimy w gruba kostkę
  • Na rozgrzanej oliwie przez pól minuty podsmażamy czosnek i chili. Zdejmujemy z ognia i dodajemy anchois, rozgniatamy widelcem.
  • Stawiamy na ogniu, dodajemy kapary, oliwki i pomidory, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną,a  sok odparuje
  • W tym czasie makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie półtwardy. Najlepiej odcedzić go 2 minuty przed końcem czasu gotowania podanego na opakowaniu.
  • Przekładamy makaron na patelnię, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz