Składniki: (2 porcje)
- 300g makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnio pikantna papryczka chilli, pozbawiona nasion, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokorojone
- 10 odsączonych filecików anchois
- 450g dojrzałych pomidorów lub pokrojonych pomidorów z puszki
- mały słoik czarnych oliwek, bez pestek (140g)
- 2 łyzki kaparów
- 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory obieramy ze skóry- nacinamy skóre na krzyż i zalewamy wrzątkiem, po kilkunastu sekundach wsadzamy pod zimną wodę. Ściągamy skórę, wydrążamy zdrewaniałe części i kroimy w gruba kostkę
- Na rozgrzanej oliwie przez pól minuty podsmażamy czosnek i chili. Zdejmujemy z ognia i dodajemy anchois, rozgniatamy widelcem.
- Stawiamy na ogniu, dodajemy kapary, oliwki i pomidory, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną,a sok odparuje
- W tym czasie makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie półtwardy. Najlepiej odcedzić go 2 minuty przed końcem czasu gotowania podanego na opakowaniu.
- Przekładamy makaron na patelnię, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz