Składniki: (na średnią, prostokątną blachę 24/28cm)
- pół masła
- 150g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3 jaja
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 60g masła
- 30g cukru
- mąka-ile wchłonie masło (około100g)
- 0,5kg umytych, osuszonych, wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek lub innych owoców - rabarbaru, moreli, jabłek, większe owoce kroimy na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek
- Masło i cukier utrzeć
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,sodką, cukrem waniliowym, żółtka i śmietanę, wymieszać mikserem na niskich obrotach
- Z białek ubić pianę, dodać do reszty, wymieszać z mikserem na najniższych obrotach
- Masło, cukier i mąkę zagniatamy na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku, dodojąc mąkę stopniowo
- Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną
- Wkładamy ciasto do formy, układamy na nim , posypujemy kruszonką
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 1h, aż ciasto się zarumieni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz