piątek, 19 września 2014

Wrapy z polędwicą wieprzową i sosem chrzanowym


Składniki:  (8 tortilli)
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe (około 650g)
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule, pokrojone w piórka 
  • mix sałat
  • 4 tortille, najlepiej pełnoziarniste
Dip:
  • mały kubek jogurtu greckiego (5 dużych łyżek)
  • 2 duże łyżki chrzanu
  • 4 łyżki sosu worchester
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  • Polędwicę myjemy, suszymy, usuwamy błony,
  • Nacieramy olejem, solą, pieprzem i ziołami, odkładamy do lodówki, najlepiej na cała noc
  • Na niewielkiej ilości oleju smażymy ząbek czosnku przez około 30sekund na średnim ogniu, wyjmujemy
  • Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron, aż się zarumieni
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez 20-30 min, w zależności od pożadanego stopnia wysmażenia
  • Tortille podgrzewamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej
  • Smarujemy dipem
  • Po środku układamy warzywa i po 4 plastry polędwicy
  • Zawijamy tortillę według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zawijamy w okolo 1/3 od dołu do góry, a potem składamy lewą i prawą stronę placka do środka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz