Składniki: (8 tortilli)
- 2 duże polędwiczki wieprzowe (około 650g)
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie cebule, pokrojone w piórka
- mix sałat
- 4 tortille, najlepiej pełnoziarniste
Dip:
- mały kubek jogurtu greckiego (5 dużych łyżek)
- 2 duże łyżki chrzanu
- 4 łyżki sosu worchester
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Polędwicę myjemy, suszymy, usuwamy błony,
- Nacieramy olejem, solą, pieprzem i ziołami, odkładamy do lodówki, najlepiej na cała noc
- Na niewielkiej ilości oleju smażymy ząbek czosnku przez około 30sekund na średnim ogniu, wyjmujemy
- Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron, aż się zarumieni
- Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez 20-30 min, w zależności od pożadanego stopnia wysmażenia
- Tortille podgrzewamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej
- Smarujemy dipem
- Po środku układamy warzywa i po 4 plastry polędwicy
- Zawijamy tortillę według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zawijamy w okolo 1/3 od dołu do góry, a potem składamy lewą i prawą stronę placka do środka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz