Składniki: (na dużą prostokątną blachę)
- 350g masła plus masło do wysmarowania formy
- 510g brązowego cukru
- duża szczypta soli
- łyżka esencji waniliowej
- 3 lekko ubite jaja
- 420g mąki
- łyżeczka sodki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g drobno pokruszonej białej czekolady
- 60g pokruszonej chałwy waniliowej
- 60g pokruszonych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy esencję waniliową, cukier i sól, mieszamy trzepaczką lub lekko miksujemy.
- Nieco studzimy, dodajemy jaja i porządnie mieszamy
- W misce mieszmay mąkę, proszek do pieczenia i sodkę, nie wielkimi porcjami dodajemy płynną masę, nieustannie miksując
- Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy
- Wykładamy w formie wyłozonej papaierem do pieczenia i pieczemy przez 45minut w 180stopniach. Środek powinien być miękki a wierzch rumiany
- Podajemy na zimno lub na gorąco z lodami waniliowymi
mniami :)
OdpowiedzUsuń