wtorek, 20 stycznia 2015

Blondies z chałwą i orzechami nerkowca

Składniki:  (na dużą prostokątną blachę)
  • 350g masła plus masło do wysmarowania formy
  • 510g brązowego cukru
  • duża szczypta soli
  • łyżka esencji waniliowej
  • 3 lekko ubite jaja
  • 420g mąki
  • łyżeczka sodki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g drobno pokruszonej białej czekolady
  • 60g pokruszonej chałwy waniliowej
  • 60g pokruszonych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  • Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy esencję waniliową, cukier i sól, mieszamy trzepaczką lub lekko miksujemy. 
  • Nieco studzimy, dodajemy jaja i porządnie mieszamy
  • W misce mieszmay mąkę, proszek do pieczenia i sodkę, nie wielkimi porcjami  dodajemy płynną masę, nieustannie miksując
  • Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy
  • Wykładamy w formie wyłozonej papaierem do pieczenia i pieczemy przez 45minut w 180stopniach. Środek powinien być miękki a wierzch rumiany
  • Podajemy na zimno lub na gorąco z lodami waniliowymi



1 komentarz: