piątek, 23 stycznia 2015

Spaghetti z małżami i pomidorkami koktajlowymi


Składniki: (4 porcje)


  • 600-800g makaronu
  • 1kg małży
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 pozbawiona nasion papryczka chilii, drobno posiekana
  • 300g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • świeże, chrupiące pieczywo do podania

Przygotowanie: 

  • Przede wszystkim jak poznać świeże małże- powinny ładnie pachnieć oceanem. Świeże, żywe małże mają zamknięte muszle, ale zanim pozbędziemy się tych z otwartymi muszlami najbierw delikatnie pukamy nimi o oblat (ja również pstrykam w muszelkę) i zostawiamy z boku. Jeśli muszle nie zamknęły się w trakcie czyszczenia pozostałych małży- wyrzucamy je.
  • Małże oskrobujemy z fragmentów wodorostów i narośli na muszlach, usuwamy bisiory (najlepiej za pomocą nożyka), czyścimy- do czyszczenia muszli dobrze sprawdza się zwykły kuchenny zmywak.
  • Po oczyszczeniu przekładamy małże na durszlak i przelewamy zimną wodą
  • Małże zagotowujemy w garnku z dodatkiem kilku łyżek wody. Gotujemy 3-4 minuty, kilka razy potrząsając garnkiem. do tego czasu większośc muszli powinna się otworzyć. Wyrzucamy te, które się nie otworzyły.
  • Małze wyjmujemy z garnka. połowę obieramy z muszli, resztę zostawiamy Soki przecedzamy na sitku, an które kładziemy kawałek gazy lub ręcznika papierowego. Przecedzone soki odkładamy.
  • Makaron gotujemy, aż będzie al dente.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chilli i czosnek, podsmażamy przez około 0,5 minuty, uważając, by czosnek się nie spalił.
  • Dodajemy pomidorki i podsmażamy, aż nieco zmiękną.
  • Dodajemy małże i natkę, doprawiamy.
  • Dodajemy maakron, mieszamy przez chwilę na małym ogniu, aż soki odparują.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz