Składniki: (4 porcje)
- 600-800g makaronu
- 1kg małży
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 pozbawiona nasion papryczka chilii, drobno posiekana
- 300g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- świeże, chrupiące pieczywo do podania
Przygotowanie:
- Przede wszystkim jak poznać świeże małże- powinny ładnie pachnieć oceanem. Świeże, żywe małże mają zamknięte muszle, ale zanim pozbędziemy się tych z otwartymi muszlami najbierw delikatnie pukamy nimi o oblat (ja również pstrykam w muszelkę) i zostawiamy z boku. Jeśli muszle nie zamknęły się w trakcie czyszczenia pozostałych małży- wyrzucamy je.
- Małże oskrobujemy z fragmentów wodorostów i narośli na muszlach, usuwamy bisiory (najlepiej za pomocą nożyka), czyścimy- do czyszczenia muszli dobrze sprawdza się zwykły kuchenny zmywak.
- Po oczyszczeniu przekładamy małże na durszlak i przelewamy zimną wodą
- Małże zagotowujemy w garnku z dodatkiem kilku łyżek wody. Gotujemy 3-4 minuty, kilka razy potrząsając garnkiem. do tego czasu większośc muszli powinna się otworzyć. Wyrzucamy te, które się nie otworzyły.
- Małze wyjmujemy z garnka. połowę obieramy z muszli, resztę zostawiamy Soki przecedzamy na sitku, an które kładziemy kawałek gazy lub ręcznika papierowego. Przecedzone soki odkładamy.
- Makaron gotujemy, aż będzie al dente.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chilli i czosnek, podsmażamy przez około 0,5 minuty, uważając, by czosnek się nie spalił.
- Dodajemy pomidorki i podsmażamy, aż nieco zmiękną.
- Dodajemy małże i natkę, doprawiamy.
- Dodajemy maakron, mieszamy przez chwilę na małym ogniu, aż soki odparują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz