poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sezamowe stir fry z kurczakiem, warzywami i orzeszkami nerkowca



Składniki:  (3-4 porcje)
  • 2 duże filety z kurczaka, umyte pozbawione żył, wysuszone, pokrojone w kostkę
  • nieduża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w 2cm paski
  • pół brokuła, umytego, osuszonego, podzielonego na małe rożyczki
  • garść groszku cukrowego
  • garść kiełków fasoli
  • duża garść uprażonych na suchej patelni orzeszków nerkowca (cashew)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • pół-1 papryczka chili
Marynata:
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • szczypta cukru

Przygotowanie:
  • Składniki marynaty wymieszać, użyć do zamarynowania piersi z kurczaka, kurczaka zostawiamy w marynacie przez przyanjmniej 2 godziny, a najlepiej kilka godzin
  • Kurczaka wrzucamy na gorąca patelnie, smażymy do zarumienienia, trzymamy w cieple
  • W woku podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek I chilli, smażymy kilkanaście sekund
  • Dodajemy  warzywa i smażymy około 5 minut, aż będą półtwarde
  • Dodajemy orzeszki I kurczaka oraz kiełki, smażymy minutę
  • Podajemy z makaronem chow main lub ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz