Składniki: (na 2 porcje)
Kurczak:
- 2 średniej wielkości udka z kurczaka (koło 0,5kg)
- pół czerwonej i pół pomarańczowej lub żółtej papryki, umytej i pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
- 1 średniej wielkości cebula pokrojona w piórka
- 100ml białego wina (pół szklanki)
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 średnio ostra papryczka chilli, umyta, pozbawiona nasion, bardzo drobno pokrojona
- łyżka pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
- sól, pieprz
- olej
Do podania:
Kasza:
- szklanka kaszy jaglanej
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
Sałata:
- 4 duże, porwane liście umytej i osuszonej sałaty
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy dijon (lub innej pikantnej)
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Kurczak:
- Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy sola i pieprzem, oliwą. Układamy w żaroodpornym naczyniu spodnią częscią (tą bez skóry)do góry
- Wino mieszamy z pasta pomidorową, czosnkiem i chilli
- Nacieramy kurczaka marynatą, obkładamy cebulą i papryką
- Pieczemy około godziny w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200stopni, aż skórka będzie chrupiąca i przyrumieniona. Kurczaka odwracamy na druga stronę po 30 minutach. W czasie pieczenia polewamy wytworzonym tłuszczem kurczaka i warzywa. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy mięso jest dobrze upieczone sprawdzamy widelcem, czy ładnie odchodzi od kości
Kasza:
- W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy sól, paprykę i chilli
- Do wrzątku wrzucamy kaszę i gotujemy około 15 minut, aż napęcznieje i nie będzie już mączna
- na talerzu kaszę polewamy delikatnie sosem z pod kurczaka, kładziemy na nią przypieczoną paprykę i cebulę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz