Składniki: (2 patery)
- 500 g maki (4 szklanki)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki miękkiego, śmieatnkowego masła
- 0,5kg smalcu lub frytury do smażenia lub 1l oleju
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól
- Robimy wgłebienie i dodajemy resztę składników
- Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (konsystencja ciasta na pierogi)
- Dzielimy ciasto na 2 części, jedną przykrywamy, by nie obsychała
- Bardzo cienko rozwałkowujemy najpierw jedną część
- Kroimy na prostokąty 0 szerokości około 3 cm i długości 10-15cm, nacinamy pośrodku na długość około 2-3cm
- Przewijamy jeden koniec prostokąta przez dziurkę, aż powstanie świderek
- To samo robimy z druga częścia ciasta
- Rozgrzewamy tłuszcz, na średnim ogniu. Sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta-jeśli wypłynie, tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany.
- Wrzucamy faworki partiami
- Kiedy fawroki usmaża się na złoty kolor z jednej strony, przwracamy widelcem na drugą stronę i znów smażymy na złoty kolor.
- Odsączamy na ręczniku papierowym
- Podajemz poszpane pryesianzm cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz