Składniki: (2 porcje)
- 0,5l bulionu z kurczaka lub warzywnego
- łodyga trawy cytrynowej, rozbita trzonkiem noża i pokrojona w kilkucentymetrowe kawałki
- 1 papryczka chilli pokrojona w paski
- 4 plasterki imbiru
- 3 liście limonki kaffir
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżka sosu rybnego
- sok z połowy limonki
- 8 krewetek tygrysich,obranych ze skorup, pozbawionych jelit (krewetki nacinamy wzdłuż i pociągamy za czarną żyłkę)
- azjatyckie grube nudle, przygotowane według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
- Bulion zagotować
- Dodać trawę cytrynową, chilli, liście limonki i imbir
- Gotować przez 10 minut
- Dodać krewetki, sos rybny,cukier i sok z limonki i gotujemy, aż krewetki się zaróżowią, zdejmujemy z ognia
- Nudle dodajemy do bulionu, mieszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz