poniedziałek, 16 lutego 2015

Tajska zupa z krewetek


Składniki: (2 porcje)
  • 0,5l bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • łodyga trawy cytrynowej, rozbita trzonkiem noża i pokrojona w kilkucentymetrowe kawałki
  • 1 papryczka chilli pokrojona w paski
  • 4 plasterki imbiru
  • 3 liście limonki kaffir
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżka sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • 8 krewetek tygrysich,obranych ze skorup, pozbawionych jelit (krewetki nacinamy wzdłuż i pociągamy za czarną żyłkę)
  • azjatyckie grube nudle, przygotowane według przepisu na opakowaniu

Przygotowanie: 
  • Bulion zagotować
  • Dodać trawę cytrynową, chilli, liście limonki i imbir
  • Gotować przez 10 minut
  • Dodać krewetki, sos rybny,cukier i sok z limonki i gotujemy, aż krewetki się zaróżowią, zdejmujemy z ognia
  • Nudle dodajemy do bulionu, mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz