poniedziałek, 23 lutego 2015

Tarta z cukinią, suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą



Składniki:  (8-10 porcji)
  • 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 1 duża cukinia, umyta, wysuszona, pokrojona w 1cm plasterki
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju, pokorojonych w cienkie paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek plus oliwa do posmarowania cukinii
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę
  • garść posiekanego tymianku, bądź łyżka suszonego tymianku
  • pół kostki sera feta (około 70-100g)
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska

Przygotowanie: 
  • Cukinię delikatnie smarujemy z obu stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na patelni z obu stron, do zarumienienia
  • Ciasto nieco rozwałkowujemy, układamy na blaszanej tacy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy maksymalnie do 5 minut, kiedy ciasto zacznie pęcznieć wyjmujemy
  • 3 łyżki oliwy mieszamy z czosnkiem i tymiankiem, rozsmarowujemy na cieście pędzlem
  • Na cieście układamy plastry cukinii, a między nimi oliwki i paseczki pomidorów. Brzegi zostawiamy puste.
  • Posypujemy pokruszonym serem feta, uważając, by nie pokrył w całości warzyw, gdyż nie chcemy, aby zdominował on smak potrawy
  • Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
  • Wkładamy do piekarnika, pieczemy, aż ser i brzegi tarty łądanie się zarumienią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz