Składniki: (8-10 porcji)
- 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego
- 1 duża cukinia, umyta, wysuszona, pokrojona w 1cm plasterki
- 2 garście czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju, pokorojonych w cienkie paski
- 3 łyżki oliwy z oliwek plus oliwa do posmarowania cukinii
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę
- garść posiekanego tymianku, bądź łyżka suszonego tymianku
- pół kostki sera feta (około 70-100g)
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska
Przygotowanie:
- Cukinię delikatnie smarujemy z obu stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na patelni z obu stron, do zarumienienia
- Ciasto nieco rozwałkowujemy, układamy na blaszanej tacy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy maksymalnie do 5 minut, kiedy ciasto zacznie pęcznieć wyjmujemy
- 3 łyżki oliwy mieszamy z czosnkiem i tymiankiem, rozsmarowujemy na cieście pędzlem
- Na cieście układamy plastry cukinii, a między nimi oliwki i paseczki pomidorów. Brzegi zostawiamy puste.
- Posypujemy pokruszonym serem feta, uważając, by nie pokrył w całości warzyw, gdyż nie chcemy, aby zdominował on smak potrawy
- Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
- Wkładamy do piekarnika, pieczemy, aż ser i brzegi tarty łądanie się zarumienią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz