wtorek, 5 maja 2015

Lasagne z cukinią i bakłażanem




Składniki:  (2-4 porcje)
  • 4 płatów lasagne
  • parmezan
  • oliwa do wysmarowania formy
  • 1 bakłażan umyty i osuszony, pokrojony w 1cm krążki
  • 2 małe cukinie umyte, osuszone i pokrojone w 1cm krążki
  • ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kulka mozarelli (125g) startej na tarce o grubych oczkach
  • łyżka majeranku
  • puszka pomidorów
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Beszamel:
  • 30g mąki
  • 55g masła
  • 350ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • liść laurowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 


Beszamel:
  • Mleko podgrzewamy z liściem i gałką
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy używając trzepaczki przez 2 minuty
  • Stopniowo dodajemy mleko ciągle mieszając, aż sos będzie miał gładką konstystencję (około 5 minut)
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Bakłażan smarujemy oliwą, solimy, troszkę pieprzymy i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, do zbrązowienia
  • Na rogrzanym maśle smażymy czosnek przez kilkanaście sekund, wyciągamy, wrzucamy lekko osolone i popieprzone kawałki cukinii, smażymy do zbrązowienia, zdejmujemy z patelni, mieszamy z natką
  • Naczynie do lasagne smarujemy oliwą
  • Spód smarujemy sokiem z pomidorów
  • Układamy warstwami makaron, bakłażana, cukinię, mozarellę, pokrojone pomidory bez soku, znowu makaron i pokrywamy beszamelem i posypujemy startym paremzanem
  • Powtarzamy warstwy, jako ostatnią dając makaron pokryty dokładnie beszamelem, posypujemy startym parmezanem
  • Pieczemy w 200stopniach przez okolo 40minut


1 komentarz: