poniedziałek, 24 czerwca 2013

Bezy z lekkim kremem i truskawkami (lub innym, np. owocami leśnymi)



Składniki:  (na 4-6 porcji)

  • świeże truskawki, umyte, z usuniętymi szypułkami, pokrojone na ćwiartki (mogą być inne kwaskowe owoce, np. leśne-jagody, maliny, jeżyny, borówka amerykańska)
Bezy:
  • 2 białka średnich jaj, w temperaturze pokojowej
  • 125g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • niecała łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
Krem:
  • 200g mascarpone
  • 225-250g serka philadelphia lub ricotta
  • 75g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie: 

Bezy:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Ciągle ubijając dodajemy po jedenej łyżce cukru pudru, za każdym razem dokładnie ubijając
  • Kiedy zużyjemy cały cukier ubijamy jeszcze 3 minuty tak, by masa była sztywna, błyszcząca i nie było w niej grudek cukru (można wziąć w dwa palce i sprawdzić)
  • Dodajemy mąkę, ocet lub sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując 5-6 okrągłych bez o średnicy 8-10cm.
  • Wkładamy blachę do piekarnika i natychmiast przykręcamy temperaturę do 120 stopni.
  • Pieczemy godzinę, wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku, nie otwierając drzwiczek, aż do wystygnięcia (nawet do 2-3h)
Bezy z tego przepisu są chrupiące na zewnątrz i miękkie, piankowate wewnątrz.

Krem:
  • Wszystkie składniki miksujemy.
Bezę przed podaniem nieco przełamujemy na pół, nakładamy po 2 łyżki kremu, posypujemy   
kawałkami bezy skruszonymi po przełamaniu, posypujemy dużą ilością truskawek.


Inspiracją do przepisu na bezę, był przepis Nigelli Lawson





2 komentarze:

  1. Mniam, truskawek mam kilogram, więc może spróbuję i bezy zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde nie ma dużo roboty przy nich :) Tylko trzeba pamietac, zeby po łyżce cukier dosypywać...Kiedyś się rozpędziłam i wsypałam na raz cały i wyszły placki bezowe ;)

    OdpowiedzUsuń