poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muszle nadziewane trzema serami w dwóch odsłonach



Składniki:
  • 30 muszli conchiglioni rigati
  • 2 opakowania serka ricotta
  • 250g strartego pomarańczowego cheddara (jeśli nie możecie dostać, może być zwykły cheddar)
  • szklanka startego parmezanu
  • sos pomidorowy
  • 1 brokuł (lub odpowiednik 1 główki mrożonych brokułów)
  • pół pęczka posiekanej bazylii
  •  świeże lub suszone oregano
  • 1 nieduża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, chili w proszku

Przygotowanie:
  • Muszle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż troszkę zmiękną (około 8 minut), odcedzamy
  • Brokuł gotujemy do miękkości, studzimy
  • Sery i czosnek mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na pół.
  • Do jednej połowy dodajemy brokuła i rozgniatamy go drobniutko widelcem
  • Do drugiej połowy dodajemy bazylię, dokładnie mieszamy
  • Muszle nadziewamy używając łyżeczki do herbaty-część jednym, a część drugim farszem (brokułowych wyjdzie troszkę więcej)
  • Do gotowego sosu pomidorowego dodajemy cebulę, rozrzedzamy wlewając około pół szklanki wody, doprawiamy pieprzem i chili w proszku, dodajemy oregano i bazylię- świeże lub suszone
  •  Wlewamy sos na dno naczynia żaroodpornego  do wysokości około 1,5cm 
  • Układamy muszle ściśle, aby się nie przewracały.
  • Po ułożeniu wszystkich muszli, sos powinien sięgać do górnej krawędzi muszli. Jeśli jest go za mało-dokładamy łyżeczką między muszlami.
  • Pieczemy pod przykryciem, około 0,5h  w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, odkrywając na kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser ładnie się zarumienił
  • Podajemy po kilka muszli z każdego rodzaju, możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem. Najładniej wyglądają ułożone na sosie.







2 komentarze: