poniedziałek, 10 czerwca 2013

Łosoś z grilla lub pieczony z ziemniakami i sosem kaparowo-koperkowym



Składniki:  (2 porcje)

Przygotowanie:
  • Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy do lodówki na minimum 0,5h
  • Ziemniaki myjemy, osuszamy, zawijamy pojedynczo w folię aluminiową
  •  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki, pieczemy około 45 minut ( w zależności od wielkości-trzeba sprawdzić widelcem, czy są już miękkie)
  • Po 25 miutach pieczenia do ziemniaków w piekarniku dokładamy łososia, pieczemy kolejne 20 minut
  • Ziemniaki odwijamy, przekrajamy na 4, łososia porcjujemy
  • Polewamy łososia i ziemniaczki dipem, posypujemy szczypiorkiem lub kiełkami
Jeśli przygotowujemy to danie z grilla proponuje ziemniaczki podpiec wcześniej w piekarniku, a potem wraz z łososiem wrzucić na grilla.




4 komentarze:

  1. Dzięki za przepis Martusia :* http://gotujebochce.blogspot.com/2012/06/osos-z-grila-z-sosem-kaparowo.html Pamiętasz jak razem robiliśmy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne zdjęcia ! Jestem fanką twojego bloga !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamietam kochany jak go razem robilismy...Kiedy znow cos razem ugotujemy?!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje baardzo mojej fance:)Milo slyszec :)

    OdpowiedzUsuń