Składniki: (2 porcje)
- Filet z łososia około 300g
- 6 średnich ziemniaków (nie będą piekły się za długo)
- sok z cytryny
- posiekany szczypiorek lub kiełki rzeżuchy
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- dip jogurtowy z koperkiem i kaparami z tego przepisu
Przygotowanie:
- Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy do lodówki na minimum 0,5h
- Ziemniaki myjemy, osuszamy, zawijamy pojedynczo w folię aluminiową
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki, pieczemy około 45 minut ( w zależności od wielkości-trzeba sprawdzić widelcem, czy są już miękkie)
- Po 25 miutach pieczenia do ziemniaków w piekarniku dokładamy łososia, pieczemy kolejne 20 minut
- Ziemniaki odwijamy, przekrajamy na 4, łososia porcjujemy
- Polewamy łososia i ziemniaczki dipem, posypujemy szczypiorkiem lub kiełkami
Jeśli przygotowujemy to danie z grilla proponuje ziemniaczki podpiec wcześniej w piekarniku, a potem wraz z łososiem wrzucić na grilla.
Dzięki za przepis Martusia :* http://gotujebochce.blogspot.com/2012/06/osos-z-grila-z-sosem-kaparowo.html Pamiętasz jak razem robiliśmy? ;)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia ! Jestem fanką twojego bloga !
OdpowiedzUsuńPamietam kochany jak go razem robilismy...Kiedy znow cos razem ugotujemy?!!!
OdpowiedzUsuńDziekuje baardzo mojej fance:)Milo slyszec :)
OdpowiedzUsuń