Składniki:
Stek:
- 2 razy po 300g polędwicy wołowej (moje były grube na około 2cm i leżakowały w lodówce 1 dzień przed przyrządzeniem)
- olej do smażenia (sporo)
- sól i pieprz
- 1kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione nożem
- suszone zioła (ja dodałam lubczyk) lub świeży rozmaryn (polecam)
- oliwa z oliwek (pół filiżanki)
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Jako dodatek podałam 'Sałatkę z fenkułu' z tego przepisu.
Przygotowanie:
Ziemniaki:
- Ziemniaki myjemy, obieramy (młodych nie trzeba obierać) i kroimy wzdłuż na półksiężyce lub jeszcze drobniej(półksiężyce przekarwamy wszerz na pół)
- Na dużą blachę wlewamy oliwę, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
- Po 3 minutach, gdy oliwa staje się bardziej płynna wyjmujemy blachę, wrzucamy zioła, sól i pieprz, ziemniaki i mieszamy dokładnie, aby zioła i ziemniaki obtoczyły się w oliwie.
- Pieczemy pod przykryciem przez 15 minut i następne 15 minut odkryte (na koniec można włączyć grill, ale tylko jeśli ziemniaki nie są zbyt przypieczone).
- W połowie czasu pieczenia (przed i po odkryciu) ziemniaki mieszamy.
Czas pieczenia może byc różny w zalezności od piekarnika i wielkości ziemniaczków, dlatego sprawdzajmy, czy nie są zbyt przypieczone i czy sa miękkie.
Ziemniaczki możemy podawać z dipem kaparowo-koperkowym lub czosnkowym.
Stek:
- Mięso zostawiamy w lodówce na 1 dzień
- Na 1h przed smażeniem wyjmujemy z lodówki
- Olej mocno rozgrzewamy na patelni
- Mięso solimy i pieprzymy z dwóch stron tuż przed położeniem na patelni
- Smażymy po 1 minucie z każdej strony, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia (nie naciskając mięsa). Mój stek był medium i smażyłam go łącznie po 3,5 minuty z każdej strony.
- Przekładamy na talerz, odstawiamy na 4-5 minut przed podaniem.
Stek możemy podawać z sosem BBQ lub masłem ziołowym-czosnkowym lub koperkowym lub innym...
Niektórym stek o założonym stopniu wysmażenia wyjdzie za pierwszym razem, inni będą musieli troszkę poeksperymentować. Niemniej jednak przygotowując stek musimy trzymać się kilku zasad:
- Przede wszystkim na stek trzeba wybrać dobrej jakości wołowinę: polędwicę, antrykot lub rostbef.
- Kawałki mięsa na stek muszą mieć grubość 2-3cm.
- Jeśli mięso jest twarde powinno się zostawić je w lodówce na 1-2 dni, aby skruszało.
- Mięso wyjmuje się z lodówki na minimum 45 minut, najlepiej na 1h przed smażeniem, aby temperatura wewnątrz i na powierzchni mięsa wyrównały się do pokojowej.
- Tłuszcz na patelni musi być bardzo dobrze rozgrzany.
- Stek solimy i pieprzymy dosłownie chwilkę przed smażeniem, aby mięso nie stwardniało i było soczyste.
- Mięso smażymy po 1 minucie z każdej strony i dosmażamy przewracając co minutę, w zależności jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać.
- Steku na patelni nigdy nie przyciskamy, aby soki zamknąć w środku.
-sprawdzać temperaturę mięsa w środku specjalnym termometrem do mięsa
- Rare- krwisty-temperatura w środku 42/46 st.
- Medium- średnio wysmażony-temperatura w środku 56-62 st.
- Well done- mocno wysmażony- temperatura w środku powyżej 75 st.
- Rare- smażymy 2- 2,5 minuty z każdej strony
- Medium- smażymy 3- 3,5 minuty z każdej strony
- Well done- smażymy 4- 5 minut z każdej strony
- Rare-naprężenie takie, jak mięsień kciuka dotykany w podstawie przez palec wskazujący.
- Medium-naprężenie takie, jak 'poduszka' kciuka dotykana przez palec środkowy.
- Well done-naprężony jak mięsień kciuka dotykany przez palec serdeczny
Ax ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńNareszcie możemy się włączyć. Stek dojrzewa dłużej ale nie o tym.... 1. Nie solimy wołowiny przed smażeniem. 2. Pieprz grubo ziarnisty i oliwa wszystko wklepane w mięso 3. temp 25 st c mięsa 4. sucha patelnia ( zaczyna się dymić wtedy odrobina oliwy ). 5. po przełożeniu mięsa na drugą stronę smażenia łyżeczka masła, pedzik rozmarynu, i czosnek rozłupany w skórce, powstałym sosem podlewasz mięso. 6. zdejmujemy z patelni na talerz, jeszcze troszkę masła na wierzch, spieczony pęd rozmarynu, foli aluminowa i odpoczynek na 6-8 min. po tym czasie odrobina soli i wydajemy.
OdpowiedzUsuńSorry
a resztę zasad jebać, kucharz widzi co się dzieje z padliną
OdpowiedzUsuńNo to moja odpowiedz jest taka...Wołowinę niektórzy solą zaraz przed smazeniem,a niektórzy po. Po moich próbach smażenia z osoleniem przed i po wynika, że stek posolony przed jest bardzo soczysty, tylko nie mozna go osolić wcześniej, niż chwilkę przed włożeniem na patelnię...Po drugie prawdziwy, klasyczny stek nie ma dodatków ziół i czosnku...można je dodać w formie masełka lub sosu po usmażeniu, chyba, że robi się wariację ziołową-mój przepis jest na stek klasyczny!...Folii nie sprawdzałam,wiem, że są dwie szkoły-z folią lub bez-zależy od kucharza. Ja od początku prób stekowych odkładałam go na talerzu i był OK. Uważam, że pod folią stek by się uparował.. ale steki wychodzą mięciutkie, kruche i soczyste...
OdpowiedzUsuńKucharz widzi, ale nie amator-a moj blog nie jest dla kucharzy tylko dla zwyklych, gotujących dla rodziny ludzi.. :)
OdpowiedzUsuńKiedy widzielismy sie po raz ostatni Bartku mowiles, ze twoje stekowe proby byly nie do konca udane...Moje na szczescie dokladnie odwrotnie, ale widze, ze od tego czasu sie doedukowales ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNAjważniejsze Martuś żeby rozmowa była konstruktywna i za to cię uwielbiam nad wszystko. Ps i bardzo sznuje rozwój blogerski twój... tarararara
OdpowiedzUsuńa jednak włożyłem troszku kij w mrowisko
OdpowiedzUsuńjak zawsze
OdpowiedzUsuńi jeszcze taka jedna animozja... Rozmawiać z wegetarianką o smażeniu steków... bezcenne
OdpowiedzUsuńBo konstruktywna krytyka tudzież polemika zawsze jest mile widziana..
OdpowiedzUsuńP.S. Ja mam degustatora na etacie :D
zatem skoro jest degustator wyzywam cie na stekowy pojedynek
OdpowiedzUsuńWiktor juz sie cieszy :)
OdpowiedzUsuńTylko czy wy tam w Pabianicach macie taką pyszną polędwice prosto od pasących sie na szkockich lub walijskich wzgorzach krówek?
OdpowiedzUsuńI własnie tutaj MArtuś całe stno ęe ty masz tam mega dobrze z tymi krówkami.... i pewnie dlatego możesz ją solic przed smażeniem. Zwracam zatem honor. Całuje
OdpowiedzUsuń51 year old Marketing Assistant Estele Bicksteth, hailing from Erin enjoys watching movies like Los Flamencos and Beekeeping. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a 3500. zbadaj strone
OdpowiedzUsuńadwokat rozwody rzeszow opinie
OdpowiedzUsuń