Składniki: (na blaszkę do tarty o średnicy 26cm)
Ciasto:
Ciasto:
- 200g mąki
- 100g zimnego, posiekanego masła plus masło do wysmarowania foremki
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 jajo
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 1 średniej wielkości umyty, osuszony i pokrojony w plasterki por
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 400g serka twarożkowego-ja dałam ricottę, ale może byc też philadelphia lub inny
- 3 jaja
- 250 ml śmietany 30%
- 100g twardego startego żółtego sera
- około 0,5kg umytego i i grubo posiekanego, młodego szpinaku
- gałka muszkatołowa
- sól, świeżo zmielony pieprz
Do podania:
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto:
- Wysypujemy na blat przesianą mąkę
- Dodajemy sól i posiekane masło
- Siekamy ciasto szybko, aż do uzyskania konsystencji kruszonki
- Dodajemy jajo, wodę i jak najszybciej wyrabiamy
- Kiedy składniki sie połączą, formujemy z ciasta placek, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut
Ważne jest, aby nie pominąć etapu siekania i wyrobić ciasto jak najszybciej, aby się nie ogrzało. Im szybciej wyrobimy ciasto i zimniejsze pozostanie po wyrabianiu, tym będzie ono później bardziej kruche.
Nadzienie:
- Roztapiamy masło na patelni, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło
- Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, a po chwili dokładamy por, a po kilku minutach szpinak, smażymy, do odparowania większości wody
- Mieszamy miękki ser, połowę startego sera, smietanę i jaja do uzyskania gładkiej konsystencji
- Do masy dokładamy szpinak z porem
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między 2 kawałki folii, rozwałkowujemy
- Foremkę smarujemy masłem
- Ciasto układamy na foremce, tak by brzegi nieco wystawały ponad nią
- Nakłuwamy widelcem, wsadzamy do piekarnika na około 5-7 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika
- Nakładamy nadzienie, posypujemy resztą startego sera i pieczemy około 30-35 minut, aż tarta ładnie zarumieni się na powierzchni
Tarta doskonale smakuje zarówno zaraz po przyrządzenia, jak i na zimno.
Tartę podałam z sałatką ze szparagów na ciepło.
Przepyszna! Troszkę mi ciasto od spodu się nie upiekło, ale i tak tarta zniknęła szybko. Dodatkowo posypałam ją mixem ostrych serów, jako że jesteśmy fanami chili:)
OdpowiedzUsuńOj brzmi pysznie :P
Usuń