środa, 31 lipca 2013

Tarta ze szpinakiem i porem


Składniki: (na  blaszkę do tarty o średnicy 26cm)

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g zimnego, posiekanego masła  plus masło do wysmarowania foremki
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajo
  • 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 średniej wielkości umyty, osuszony i pokrojony w plasterki por
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 400g serka twarożkowego-ja dałam ricottę, ale może byc też philadelphia lub inny
  • 3 jaja
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100g twardego startego żółtego sera
  • około 0,5kg umytego i i grubo posiekanego, młodego szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Do podania:
Przygotowanie: 
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto:
  • Wysypujemy na blat przesianą mąkę
  • Dodajemy sól i posiekane masło
  • Siekamy ciasto szybko, aż do uzyskania konsystencji kruszonki
  • Dodajemy jajo, wodę i jak najszybciej wyrabiamy
  • Kiedy składniki sie połączą, formujemy z ciasta placek, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut
Ważne jest, aby nie pominąć etapu siekania i wyrobić ciasto jak najszybciej, aby się nie ogrzało. Im szybciej wyrobimy ciasto i zimniejsze pozostanie po wyrabianiu, tym będzie ono później bardziej kruche.

Nadzienie:
  • Roztapiamy masło na patelni, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło
  • Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, a po chwili dokładamy por, a po kilku minutach szpinak, smażymy, do odparowania większości wody
  • Mieszamy miękki ser, połowę startego sera, smietanę i jaja do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Do masy dokładamy szpinak z porem
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między 2 kawałki folii, rozwałkowujemy
  • Foremkę smarujemy masłem
  • Ciasto układamy na foremce, tak by brzegi nieco wystawały ponad nią
  • Nakłuwamy widelcem, wsadzamy do piekarnika na około 5-7 minut. 
  • Wyjmujemy z piekarnika
  • Nakładamy nadzienie, posypujemy resztą startego sera i pieczemy około 30-35 minut, aż tarta ładnie zarumieni się na powierzchni

    Tarta doskonale smakuje zarówno zaraz po przyrządzenia, jak i na zimno.

Tartę podałam z sałatką ze szparagów na ciepło.




2 komentarze:

  1. Przepyszna! Troszkę mi ciasto od spodu się nie upiekło, ale i tak tarta zniknęła szybko. Dodatkowo posypałam ją mixem ostrych serów, jako że jesteśmy fanami chili:)

    OdpowiedzUsuń