piątek, 2 sierpnia 2013

Sangria


Sangria to hiszpański poncz na bazie wina. Receptura ta to stary sposób na sporządzenie taniego alkoholu. Wersji jest całe mnóstwo, sporządza się ją na bazie wina czerwonego, białego, różowego lub szampana.

Najważniejsze, by w Sagrii znalazło się wino właśnie, coś do posłodzenia (cukier, miód), owoce (do wyboru, oprócz banana- ale podstawowe to pomarańcze, cytryny i jabłka) oraz coś do rozcieńczenia (lemoniada, sok pomarańczowy woda gazowana lub nawet cola).
A oto mój sposób na Sangrię...

Składniki:
  • butelka czerwonego wytrawnego wina typu Rioja, Cabernet Sauvignon, Merlot (schłodzone)
  • 1-2  łyżki cukru
  • 2 szklanki Sprite lub 7up lub lemoniady lub alternatywnie szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego oraz szklanka lemoniady/Sprite/7up-tą opcję preferuję, ale wtedy dodajemy 2-3 łyżki cukru
  • 2 pomarańcze pokrojone w półksiężyce
  • 1 cytryna pokrojona w półksiężyce
  • 1 limonka pokrojone w  półksiężyce
  • 1 jabłko pokrojone na grubsze kawałki
  • 50ml brandy lub whisky lub cointreau (opcjonalnie, w hiszpańskich barach przeważnie serwowana jest opcja bez brandy)
  •  kilka truskawek (opcjonalnie)
  • 1 brzoskwinia (opcjonalnie) pokrojona na grubsze kawałki
  •  kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • Do dzbanka wkładamy owoce, wlewamy płynne składniki, dosypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści
  • Podajemy w kieliszkach do czerwonego wina, z owocami



4 komentarze: