Składniki:
- 0,5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- duża garść płatków migdałów
- sól morska
Przygotowanie:
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie- około 10 minut
- W tym czasie płatki migdałów prażymy na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić
- W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu przez minutę, również uważając, by się nie przypalił
- Fasolkę odcedzamy na sitku lub durszlaku, polewamy masłem z czosnkiem i posypujemy migdałami
Fajna alternatywa dla nudnej fasolki z bułką i dla lubiących wszechobecny w "listkowo-bazyliowej" kuchni czosnek.Gdyby nie moje dzieci które takiej propozycji pewnie by nie kupiły, zapewne bym spróbowała zrobić z ciekawości. Ale dla mnie jednak królową dań z fasolką jest fasolka z bułką tartą.
OdpowiedzUsuńJa po zjedzeniu tej wersji z bulka raczej juz nie prZyrzadze :)
UsuńRobiłam podobną wersje ale zamiast masła dałam awokado i chilli, pycha...
OdpowiedzUsuń