środa, 7 sierpnia 2013

Knedle z owocami (Knedle z jagodami)



Składniki: (12 knedli)
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • minimum 300g mąki, w zależności od ziemniaków. Ja tym razem dodałam 350g
  • 2 jaja
  • szklanka jagód lub 2 jeśli chcemy zrobić sos do polania. Można użyć też truskawek ,pozbawionych szypułek (tyle sporych truskawek, ile klusek ma wyjść z ciasta), śliwek (przekrojonych na pół, wypestkowanych), startych jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie: 
  • Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską 
  • Dodajemy przesianą mąkę, jajka i zagniatamy ciasto
  • Dodajemy tyle mąki, by ciasto było gładkie i trochę, ale nie za bardzo klejące
  • Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na równe kawałki
  • Z każdego kawałka rękami lub wałkiem (wtedy podsypując mąką) formujemy krążek
  • Na środku krążka układamy 1-1,5 łyżeczki jagód, pół łyżeczki cukru i trochę cynamonu
  • Zaklejamy, formujemy kluskę
  • Wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem lub polane sosem jagodowym (wtedy do pozostałych jagód dodajemy łyżkę cukru i blendujemy)


1 komentarz:

  1. Pychotka,u nas na knedle z jagodami szansę mam dopiero za rok:(
    .jeszcze lepsze wychodzą jeśli 1/3 mąki to mąka ziemniaczana . Podpatrzone u naszej mamuni:)

    OdpowiedzUsuń