- 600g ugotowanych ziemniaków
- minimum 300g mąki, w zależności od ziemniaków. Ja tym razem dodałam 350g
- 2 jaja
- szklanka jagód lub 2 jeśli chcemy zrobić sos do polania. Można użyć też truskawek ,pozbawionych szypułek (tyle sporych truskawek, ile klusek ma wyjść z ciasta), śliwek (przekrojonych na pół, wypestkowanych), startych jabłek
- cukier
- cynamon
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską
- Dodajemy przesianą mąkę, jajka i zagniatamy ciasto
- Dodajemy tyle mąki, by ciasto było gładkie i trochę, ale nie za bardzo klejące
- Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na równe kawałki
- Z każdego kawałka rękami lub wałkiem (wtedy podsypując mąką) formujemy krążek
- Na środku krążka układamy 1-1,5 łyżeczki jagód, pół łyżeczki cukru i trochę cynamonu
- Zaklejamy, formujemy kluskę
- Wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem lub polane sosem jagodowym (wtedy do pozostałych jagód dodajemy łyżkę cukru i blendujemy)
Pychotka,u nas na knedle z jagodami szansę mam dopiero za rok:(
OdpowiedzUsuń.jeszcze lepsze wychodzą jeśli 1/3 mąki to mąka ziemniaczana . Podpatrzone u naszej mamuni:)