- 40g cukru pudru
- 75g brazowego cukru demerara
- 120g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła
- 500 g mieszanych owoców. Moga być jagody, wiśnie, truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki..(ja dałam 110g malin, 190g wisni, 200g jagód)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i osuszamy, pozbawiamyh niejadalnych części (szypułek, pestek)
- Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy
- Składniki kruszonki mieszamy aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku (jak na zdjęciu poniżej). Jeśli wciąż zlepia się w większe kawałki, dodajemy po troszku mąki, zagniatamy i sprawdzamy, czy ładnie się kruszy.
- Wkładamy owoce do kokilek, przykrywamy kruszonką
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia
Ale super pomysł! Ja też takie chce zrobić
OdpowiedzUsuńna "listek"trafiłam poprzez zaproszenie na FB i codziennie podziwiam te smakowite zdjęcia:)) Pomysł i wykonanie na szóstke:)) gratuluje:)
OdpowiedzUsuńBaardzo dziekuje, strasznie milo czytac :)
OdpowiedzUsuń