piątek, 16 sierpnia 2013

Owoce pod kruszonką (Berry crumble)



Składniki: (6porcji)
  • 40g cukru pudru
  • 75g brazowego cukru demerara
  • 120g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła
  • 500 g mieszanych owoców. Moga być jagody, wiśnie, truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki..(ja dałam 110g malin, 190g wisni, 200g jagód)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie: 
  • Owoce myjemy i osuszamy,  pozbawiamyh niejadalnych części (szypułek, pestek)
  • Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy
  • Składniki kruszonki mieszamy aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku (jak na zdjęciu poniżej). Jeśli wciąż zlepia się w większe kawałki, dodajemy po troszku mąki, zagniatamy i sprawdzamy, czy ładnie się kruszy.
  • Wkładamy owoce do kokilek, przykrywamy kruszonką
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia
Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.








3 komentarze:

  1. Ale super pomysł! Ja też takie chce zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. na "listek"trafiłam poprzez zaproszenie na FB i codziennie podziwiam te smakowite zdjęcia:)) Pomysł i wykonanie na szóstke:)) gratuluje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baardzo dziekuje, strasznie milo czytac :)

    OdpowiedzUsuń