Składniki: (6 porcji)
- 1,5 torebki ryżu
- 2 nieduże piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki pokrojonej w kostkę
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 garście świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w kostkę
- łyżka oleju sezamowego
- 7 łyżek sosu sojowego
- 2 roztrzepane jaja
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, trzymamy w ciepłym miejscu
- Kurczaka wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, podsmażamy, aż lekko się zarumieni
- Dodajemy cebulę i 2 łyżki sosu sojowego
- Po 2 minutach dokładamy marchew, paprykę, selera i groszek, mieszamy
- Smażymy kolejne około 7 minut ciągle mieszając
- Dokładamy ryż, resztę sosu sojowego, mieszamy, smażymy minutę
- Dodajemy jajo, smażymy, aż się zetnie
no no mniam pychotka
OdpowiedzUsuń