czwartek, 15 sierpnia 2013

Ryż z kurczakiem i warzywami


Składniki: (6 porcji)
  • 1,5 torebki ryżu
  • 2 nieduże piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki pokrojonej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 garście świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • łyżka oleju sezamowego
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 2 roztrzepane jaja
Przygotowanie: 
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, trzymamy w ciepłym miejscu
  • Kurczaka wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, podsmażamy, aż lekko się zarumieni
  • Dodajemy cebulę i 2 łyżki sosu sojowego
  • Po 2 minutach dokładamy marchew, paprykę, selera i groszek, mieszamy
  • Smażymy kolejne około 7 minut ciągle mieszając
  • Dokładamy ryż, resztę sosu sojowego, mieszamy, smażymy minutę
  • Dodajemy jajo, smażymy, aż się zetnie

1 komentarz: