środa, 14 sierpnia 2013

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami



Składniki:  (4-6 pocji)
  • 250g makaronu świderki
  • 300g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 cebule pokrojone w plasterki
  • pół czerwonej i pół zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski
  • 1 laska dobrej kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
  • starty ser żółty 400g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • łyżeczka chili w proszku
  • łyżka papryka wędzonej w proszku
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy podwójna porcja lub w leniwej wersji dwa słoiki 500g sosu pomidorowego

Przygotowanie: 
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu,w osolonej wodzie
  • Zdejmujemy z ognia 3 minuty przed końcem sugerowanego czasu gotowania, odcedzamy, wrzucamy do dużej miski
  • Na olej (1-2 łyżki) wrzucamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem
  • Gdy cała woda odparuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy do makaronu
  • Kiełbasę podsmażamy, a gdy się zrumieni dodajemy do makaronu
  • Dodajemy sos, przyprawy, czosnek i tyle żółtego sera, aby zostało do posypania na wierzchu
  • Wszystko mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych naczyń, posypujemy pozostałym serem
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni w piekarniku z termoobiegiem, aż ser się rozpuści i troszkę zarumieni (około 20-25 minut)


3 komentarze:

  1. Pycha, robię bardzo podobną, dla mojej klucholubnej rodziny, wkładam co mam w lodówce, czasami kukurydzę z puszki, czasem tuńczyka, dosypuje jeszcze bazylię, oregano, tym co nie jedli zachęcam do spróbowania i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu ja tak rzadko robię zapiekanki? :)

    OdpowiedzUsuń