Składniki: (4-6 pocji)
- 250g makaronu świderki
- 300g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- pół czerwonej i pół zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski
- 1 laska dobrej kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
- starty ser żółty 400g
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
- łyżeczka chili w proszku
- łyżka papryka wędzonej w proszku
- sól, pieprz
- sos pomidorowy podwójna porcja lub w leniwej wersji dwa słoiki 500g sosu pomidorowego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu,w osolonej wodzie
- Zdejmujemy z ognia 3 minuty przed końcem sugerowanego czasu gotowania, odcedzamy, wrzucamy do dużej miski
- Na olej (1-2 łyżki) wrzucamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem
- Gdy cała woda odparuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy do makaronu
- Kiełbasę podsmażamy, a gdy się zrumieni dodajemy do makaronu
- Dodajemy sos, przyprawy, czosnek i tyle żółtego sera, aby zostało do posypania na wierzchu
- Wszystko mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych naczyń, posypujemy pozostałym serem
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni w piekarniku z termoobiegiem, aż ser się rozpuści i troszkę zarumieni (około 20-25 minut)
Pycha, robię bardzo podobną, dla mojej klucholubnej rodziny, wkładam co mam w lodówce, czasami kukurydzę z puszki, czasem tuńczyka, dosypuje jeszcze bazylię, oregano, tym co nie jedli zachęcam do spróbowania i życzę smacznego
OdpowiedzUsuńJa sobie rowniez serwuje wersje tunczykowa
UsuńCzemu ja tak rzadko robię zapiekanki? :)
OdpowiedzUsuń